Keramika in kaj vse je dobro vedeti o njej

Zagotovo vam je keramika dobro poznana, saj jo praviloma srečujete prav vsak dan. Večinoma se sicer niti ne zavedate, da hodite po njej oziroma da jo imate nameščeno v obliki ploščic po stenah v kopalnici, kuhinji in še kje. Ko pa keramika prične pokati ali kazati kakšne druge neugodne znake, postanete precej pozornejši tudi nanjo. Slednje pa se vam lahko pripeti samo ob uporabi manj kakovostne keramike.

Treba se je torej zavedati, da ne glede na to, da keramika velja za vrhunski gradbeni material, ni nujno, da je vsaka izbira tovrstnega materiala dovolj dobra. Pri nakupu naj vam pomagajo prodajalci. Seveda pa je najbolje, da kar sami raziščete, kako vedeti, da je izbrana keramika dovolj kakovostna za vaše želene potrebe.

 

Dobro je poznati prav vse lastnosti keramičnih ploščic

Na sploh se keramika najpogosteje pojavlja v obliki ploščic. Te so seveda lahko različno velike, različnih barvnih odtenkov in ne nazadnje tudi različne kakovosti. Ko na primer izbiramo keramične ploščice sami, je več kot pametno poznati prav vse njihove lastnosti, še posebej pa tiste, ki najbolj vplivajo na samo kakovost materiala.

Prva zadeva, na katero je treba biti pri izbiri še posebej pozoren, je vpojnost glinene osnove. To v praksi pomeni, koliko vode lahko keramika oziroma ploščica sploh vpije. Takšen podatek je praviloma izražen v odstotkih.

Keramika in kaj vse je dobro vedeti o njej

 

Tudi glazura je pomemben podatek pri izbiri keramike

Torej se keramika med seboj razlikuje tudi glede na kakovost. Da boste izbrali kar se da kakovostne ploščice iz keramike, morate biti prav tako pozorni tudi na glazuro. Ta se praviloma izraža z enoto PEI. Večja kot je trdota keramike, bolj je seveda ploščica obstojna.

Še ena izjemno pomembna lastnost, ki jo ima keramika, pa je protizdrsnost glazure. Tovrstni podatek je označen s črko R. Ta določa naklonski kot, pri katerem osebi lahko s predpisano obutvijo zdrsne.