Tudi za študente arhitekture je izdelava maket še kako osvobodujoča

Tudi za študente arhitekture je izdelava maket še kako osvobodujoča

Sošolec iz srednje šole, je šel študirati arhitekturo. Spomnim se, da je tudi moja mati želela da bi nadaljevala študij v tej smeri, vendar mi njena ideja ni bila ravno všeč. Čeprav mi je bila izdelava maket zelo fascinantna in res sem občudovala takšne miniaturne hišice ali pa mesta.

Tako sem se dobila s starim prijateljem in si izmenjala nekaj besed, ki pa so šle tudi v smer študija. Povedal mi je, da mu je sama smer arhitekture zelo všeč in da je kar naporno in da je v gužvi z projekti. Tudi izdelava maket je pri njih zelo pogosta in obvezna. Na začetku so sicer morali maketo narediti sami, vendar pa sedaj ko je že v višjem letniku, lahko dajo maketo delat tudi kam drugam. Zato je izdelava maket pravzaprav tudi za študente arhitekture lahko zelo praktična in preobremenjenim študentom zelo olajšajo delo, saj včasih sigurno ni bilo tako. Tudi matirali so bolj trpežni in tako se sama maketa ne podre tako hitro, saj je včasih samo transport že največji problem. Sicer mi je omenil, da se je moral posebej prilagodit in naučit pripravit datoteko za takšno izdelavo maket ampak vsekakor mu je bilo to boljše saj je sam z lepilom bil malce štorast, če povzamem njegove besede.

Povedal mi je, da res ni maral lepljenja česarkoli, saj je bilo lepilo povsod. Tukaj sva se nasmejala, saj sem se spomnila dogodka, ko smo mogli pri predmetu likovne teorije nekaj zalepit skupaj, njemu pa je ratalo zalepiti telefon na šolsko klop. Tako sem razumela, ko je rekel da mu je izdelava maket res ni najbolj pri srcu in to zadevo raje prepusti drugim, čeprav je rekel, da izbira denar za svoj 3D tiskalnik, saj tako ne bo toliko odvisen od drugih, in se bo lahko projekta lotil čisto sam v svoji garaži, ki si jo je zadnje leto malce preuredil z namenom, da si je uredil tudi svoj kreativni studio, ki je ločen od stanovanje.